Lakás hitel: hírek

Hogyan hat a vásárlókra a lakásárak és a hitelpiac alakulása? Jöjjön egy példa!

2022-03-24 17:46:18

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be a két tényező változásának együttes eredményét.

Tegyük fel, hogy egy család 50 millió forintért venne lakást, van 25 millió Ft önerejük és 25 millió Ft piaci lakáshitelre lenne szükségük. A kölcsön 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú, az induló kamatszint 5,4%. Ha a család kivár, akkor a vételár 3 százalékkal csökkenne, viszont a hitelkamat 1,5 százalékponttal növekedne.

A vételár csökkenése miatt a jövőben 1,5 millió forinttal kevesebbet kell kifizetni a lakásért, az önerő adott, vagyis ez a különbség a szükséges hitelösszeg nagyságában csapódik le. (Elég 23,5 millió Ft lakáshitel a jelenlegi 25 millió Ft helyett.) Ugyanakkor a hitelkamatok emelkedése – 5,4 százalékról 6,9 százalékra – oda vezet, hogy a kisebb hitelösszegre is 10 ezer forinttal nagyobb törlesztőrészletet kell fizetni.

20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 2,4 millió forinttal kell többet kifizetni a kölcsönre, ha vár a család. Az önerő a két esetben ugyanakkora, vagyis 2,4 millió Ft-tal nagyobb összeget kellene fizetni összességében is a kivárás miatt a lakásért.

(Forrás: Bankmonitor)
felugró ablak bezárása
SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉG INGATLANÜGYEIHEZ

Ingatlan tanácsadás - Hitel tanácsadás - Jogi segítség - Pályázati tanácsadás

Név *

Email *

Telefonszám

Ha az elsők között tudni szeretnél a legújabb ingatlanjainkrólvagy a pénzügyi világ információiról
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!