Lakás hitel: hírek

Hitelből szeretnél ingatlant vásárolni? Akkor még mielőtt lefoglalóznád a kiszemelt lakást, mérd fel saját hitelképességedet.

2022-05-03 13:42:40

Szakértőink összegyűjtötték a négy leggyakoribb okot, amelyek miatt általában meghiúsulnak a hitelből finanszírozott ingatlanvásárlások.


Mi miatt bukhatod el lakáshiteledet az ingatlanvásárlás során?

Az adásvételi szerződés megkötése során jellemzően megfizeted a foglalót is a lakásvásárlással kapcsolatban. (Ennek összege jellemzően a vételár 10 százaléka szokott lenni.) Márpedig ezt az összeget elbukod abban az esetben, ha a szerződés miattad hiúsulna meg. Ha nem kapod meg a lakáshitelt, akkor az alapesetben a te hibádban számít, éppen ezért érdemes előzetesen utána járni az alapvető banki feltételeknek, elvárásoknak.

Elfogadható az ingatlan fedezetként?

Az első lehetséges buktató maga a megvásárolni kívánt ingatlan. Az igénylés utáni első lépés, hogy az értékbecslő szemrevételezi az ingatlant és megállapítja annak az értékét. Abban az esetben, ha a meghatározott forgalmi értéke nem éri el az elvártakat, nem megfelelő az állapota, vagy egész egyszerűen nem teljesíti a hitelhez szükséges kritériumokat, akkor jövedelemvizsgálat nélkül automatikusan visszautasítják az igénylésedet.

Érdemes lehet előzetesen felbecsültetni a lakás értékét. Ezzel a lépéssel már előzetesen – az adásvételi szerződés megkötése előtt – megtudhatod, hogy megfelel-e a ház a banki elvárásoknak. Ha nem, akkor megspórolhatod az adásvételi szerződést készítő ügyvéd díját és a foglaló összegét sem kockáztatod.

A jövedelmed és meglévő törlesztőrészleteid

A banki hitelképesség vizsgálat során ellenőrzi a bank, hogy rendelkezel-e elegendő jövedelemmel a kívánt hitelösszeghez. A fizetésednek el kell bírnia az új hitel törlesztőrészletét, ezen vizsgálatnál a bankok a meglévő kölcsöneid havi törlesztőivel is kalkulálnak. Sőt a meglévő hitelkeretek – folyószámlahitel, hitelkártya – teljes keretösszegének 5 százalékát is törlesztőrészletnek tekintik a pénzintézetek függetlenül attól, hogy mennyit költöttél el belőle.

Továbbiakban még nagyító alá kerül az is, hogy mióta tart a munkaviszonyod a jelenlegi munkahelyen. Ezzel kapcsolatban a főbb kritériumok:

Alkalmazott esetén elvárt minimum 3 havi munkaviszony.

Vállalkozó esetén szükséges NAV jövedelem igazolás, NAV nullás igazolás és adóbevallás az előző lezárt üzleti évről.

Ha ezen feltételek mellett, nem elérhető a kért hitelösszeg, akkor adóstárs bevonására van lehetőség. Ebben az esetben ugyanis kettőtök együttes jövedelmének kell elbírnia a kölcsön törlesztőrészletét.

Minimális elvárt saját megtakarítás, önerő

Minimum elvárt önerő a forgalmi érték 20%-a. Önerőnek tekinthető a készpénzen kívül lakástakarékpénztári megtakarítás, örökség, saját- és egyéb igazolt forrásból származó megtakarítás. Pótfedezet bevonásával emelhető az igényelhető lakáshitel összege, ebből a szempontból ez is önerőnek minősülhet. (A vásárlásra kinézett ingatlan mellett másik, meglévő házat is bevonhatsz a hitelügyletbe, ezt az ingatlant szokás pótfedezetnek is nevezni.)

Csok állami támogatás vagy Babaváró hitel a meghatározott feltételek mellett fogadható el önerőként. (Erről részleteket az alábbi cikkünkben olvashatsz.) Azonban ha személyi kölcsönt vettél fel az elmúlt 90 napban, akkor a bank ezt az önerő megfinanszírozásának tekinti, amely szintén elutasítást jelent.

Bankszámlakivonaton szereplő információk

Beérkező jövedelem: A beérkező tételek között elsőnek azt nézi meg a bank, hogy a munkáltatói igazoláson szereplő nettó fizetésed megérkezik-e minden hónapban a bankszámládra.

Szerencsejáték: A „szerencsejátékozás” kis mértékben megengedett, de ha nagyobb összegben fogadnál, akkor automatikusan elutasításra kerül a hitelkérelem.

Rejtett tartozások: A bankszámla továbbá árulkodik olyan tartozásokról, amelyek a khr-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer-ben) nem szerepelnek.

Túlköltekezés: Túlköltekezésnek nevezzük, ha a bankszámlán lévő pénzösszeg teljes egészében el lett költve, sőt a számlaegyenleg még mínuszba is lement és már a hitelkeretedet használtad.

Természetesen minden egyes hitelügyletet egyedileg meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy ezeket a buktatókat elkerüljük. A felsoroltak tájékoztató jellegűek, még ezen kívül egyénileg sok más eset is felbukkanhat. Mielőtt belevágnál a vásárlásba, érdemes a Bankmonitor hitelszakértőinek a segítségét kérni, hogy előre átnézzétek, hogy a te esetedben milyen buktatók, problémák merülhetnek fel. (Forrás: Bankmonitor.hu)

Töltsd ki lakáshitel kalkulátorunkat és díjmentesen konzultálhaszt munktársainkkal, hogy elkerüld a buktatókat:

https://bankmonitor.hu/embed/lakashitel/?source=KUKOLA_MIHALY&consultant=kukola_mihaly%22%20width=%22380%22%20height=%22640%22%20frameborder=%220%22%20scrolling=%22no%22%3E%3C/iframe%3ELAKÁS HITEL
Hogyan hat a vásárlókra a lakásárak és a hitelpiac alakulása? Jöjjön egy példa!
A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be a két tényező változásának együttes eredményét.Tegyük fel, hogy egy család 50 millió forintért venne lakást, van 25 millió Ft önerejük és 25 millió Ft piaci lakáshitelre lenne szükségük. A kölcsön 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú, az induló kamatszint 5,4%. Ha a család kivár, akkor a vételár 3 százalékkal csökkenne, viszont a hitelkamat 1,5 százalékponttal növekedne.A vételár csökkenése miatt a jövőben 1,5 millió forinttal kevesebbet kell kifizetni a lakásért, az önerő adott, vagyis ez a különbség a szükséges hitelösszeg nagyságában csapódik le. (Elég 23,5 millió Ft lakáshitel a jelenlegi 25 millió Ft helyett.) Ugyanakkor a hitelkamatok emelkedése – 5,4 százalékról 6,9 százalékra – oda vezet, hogy a kisebb hitelösszegre is 10 ezer forinttal nagyobb törlesztőrészletet kell fizetni.20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 2,4 millió forinttal kell többet kifizetni a kölcsönre, ha vár a család. Az önerő a két esetben ugyanakkora, vagyis 2,4 millió Ft-tal nagyobb összeget kellene fizetni összességében is a kivárás miatt a lakásért.(Forrás: Bankmonitor)
Állami támogatással és hitellel vennétek használt vagy új építésű lakást?
Pörög az ingatlanpiac, köszönhetően nagy részben az elérhető otthonteremtési támogatásoknak. Nagyon nagyon nem mindegy azonban, hogy egyedülállók, házasok vagy élettársak igénylik ezeket, hogy van-e már gyerek, vagy terveznek-e még babát. A Bankmonitor szakértői igyekeznek tisztázni a lehetőségeket.A leggyakoribb hitelfelvételi cél az ingatlanvásárlás, ami érthető, hiszen a használt ingatlanok ára valahol 20-30 millió forintnál kezdődik, míg az új építésű lakások többségét 50-100 millió forint körüli áron kínálják. Ekkora vételárat pedig még kifejezetten magas jövedelemből is hosszú idő összegyűjteni, nem beszélve arról, hogy közben az ingatlanok is drágulnak.
felugró ablak bezárása
SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉG INGATLANÜGYEIHEZ

Ingatlan tanácsadás - Hitel tanácsadás - Jogi segítség - Pályázati tanácsadás

Név *

Email *

Telefonszám

Ha az elsők között tudni szeretnél a legújabb ingatlanjainkrólvagy a pénzügyi világ információiról
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!