Általános ingatlanpiaci hírek: hírek

Érdemes most belevágni egy építkezésbe?

2022-03-29 15:38:41

Az építési költségek rövid távon várhatóan emelkedni fognak

Az elmúlt években is jelentős mértékben drágultak a lakóház építéséhez szükséges alapanyagok ára. A tavalyi évben például sok helyen lehetett hallani a faáru jelentős drágulásáról. A jelenlegi háborús helyzet sajnos erre a a helyzetre még ráerősített. Az MNB inflációs jelentése alapján számos nyersanyag egyik legjelentősebb exportőre Oroszország és/vagy Ukrajna:

Az energiahordozókon kívül más nyersanyagok piacán is meghatározó jelentőségű az orosz jelenlét. A katalizátorokhoz használt palládium kivitelének 20,7 százaléka, a nyersvaskivitel 11,4 százaléka, a kénszármazékok kivitelének 10,4 százaléka és a nikkelexport 10,2 százaléka köthető Oroszországhoz. A ritkaföldfémek exportjának 2 százalékát adja az orosz gazdaság, de az ország rendelkezik a tartalékok 10,4 százalékával.

Ráadásul az energiahordozók terén is jelentős a harcoló országok súlya. Emiatt az üzemanyagárak is jelentősen megemelkedhetnek, ami beépül a szállítási költségekbe is. Vagyis az építkezéshez szükséges anyagok ára a közeljövőben tovább emelkedhet, ez a drágulás pedig várhatóan jelentős lesz.

A kivitelezési költségek másik fontos eleme a bérköltség. A mesteremberek, szakemberek jelenleg eléggé leterheltek hazánkban. Az új lakások áfájának 5%-ra csökkentése új lendületet adott a projekteknek, erre pedig még rájött a felújítási támogatás, ami miatt számos család kezdett bele meglévő otthona korszerűsítésébe.

Az Otthonfelújítási támogatás keretében a gyermeket nevelő családok otthonuk felújítására kapnak vissza nem térítendő támogatást. A kedvezmény összege a munkálatok költségének a fele, legfeljebb 3 millió Ft lehet, melyet az érintett családok a korszerűsítés befejezését követően utólag igényelhetnek vissza a Magyar Államkincstártól. 

Márpedig a megnövekedett igényeket ugyanazoknak a mestereknek kell kiszolgálnia. Emiatt az elkövetkező időszakban nem várhatjuk az építkezésen dolgozók bérének csökkenését, sőt adott esetben még ezek a tételek is emelkedhetnek.

A lakáshitelek, ezáltal az építési hitelek kamata is érdemben emelkedhet

Az infláció visszaszorítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli az irányadó kamat értékét. Ez pedig hatással van a lakossági kölcsönök kamatára is, a pénzintézetek a tavaly év második felétől kezdve folyamatosan emelik az új kölcsönök árát. Ez a folyamat ráadásul a jelenlegi, speciális gazdasági helyzetben még fel is gyorsulhat.

A Bankmonitor szakértői emiatt még legalább további 1,5 százalékos kamatemeléssel kalkulálnak. Ez a drágulás egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében 18 ezer Ft törlesztőrészlet emelkedést jelentene. Ez a többletkiadás 20 év alatt 4,3 millió forintra hízhat.

Ezt mindenképpen figyelembe kell vennie azoknak a családoknak, akik új otthonuk építését piaci hitelből szeretnék megfinanszírozni.


ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!
felugró ablak bezárása
SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉG INGATLANÜGYEIHEZ

Ingatlan tanácsadás - Hitel tanácsadás - Jogi segítség - Pályázati tanácsadás

Név *

Email *

Telefonszám

Ha az elsők között tudni szeretnél a legújabb ingatlanjainkrólvagy a pénzügyi világ információiról
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!